Храм свт.Феодосія ЧернігівськогоХрам свт.Феодосія Чернігівського
тел. 066-996-2243
 
День за днем
Про важливе
Бібліотека
Недільна школа
Милосердя
Сервіси сайту
Главная >> Статьи >> О вере, надежде, любви >> «Небесний покровитель ліквідаторів» — чому саме святитель Феодосій Чернігівський?

«Небесний покровитель ліквідаторів» — чому саме святитель Феодосій Чернігівський?

Церковь святителя Феодосия Черниговского, улица Чернобыльская, Киев
Читайте также:

 

Ми до дрібниць знаємо приватне життя сучасних поп-зірок, а от люди, яких наша Церква визнала святими, часто залишаються геть осторонь нашої уваги. Принаймні для мене цей святий довгий час залишався і непомітним, і невідомим.
18 лютого — день пам’яті святителя Феодосія Чернігівського. Саме його Церква офіційно проголосила заступником чорнобильців. 
А от чим святитель 17 століття рідний і близький нам, сучасникам, ми в сучасників і запитали.

Окрасою Києва, його західними золотими воротами є невеликий, але мальовничий храм, розташований на під’їзді до столиці з Житомирського напрямку.
Усе в цьому храмі символічно: вулиця — Чорнобильська, поруч — пам’ятник загиблим ліквідаторам, і церква — освячена в ім’я святителя Феодосія Чернігівського…

Саме святителя Феодосія Церква офіційно проголосила небесним покровителем чорнобильців. Чому?
Розповідає настоятель Свято-Феодосіївської церкви протоієрей Олександр Білокур.

Церковь святителя Феодосия Черниговского, улица Чернобыльская, Киев

Як у Києві з’явилася вулиця Чорнобильська

Ця історія сягає ще радянських часів. Нинішній Святошинський район міста Києва в ті часи називався Ленінградським і був побратимом Чорнобильського району Київської області. Кияни працювали на підприємствах району, а тамтешні селяни забезпечували столицю сільгосппродуктами.

Авария на чернобыльской АЭС

Блочный щит управления -1, 1981 г.

Коли в 1986 році трапилася велика біда — Чорнобильська аварія — і Чорнобиль з містом Прип’ять  стали зоною відчуження, то кияни прийняли своїх побратимів. У нашому районі з’явилася вулиця Чорнобильська, тут будували будинки, де отримували житло переселенці та ліквідатори.

Як на Чорнобильській вулиці з’явилася церква в ім’я святителя Феодосія

Минали часи, і через 8 років у чорнобильців, які створили Організацію ветеранів Чорнобиля, виникла ідея увіковічити подвиг тих, хто віддав життя за ближніх, ліквідовуючи наслідки страшної аварії.
Так було зведено перший в Україні меморіальний пам’ятник жертвам Чорнобиля.

Блаженніший Митрополит Володимир його освятив.
Тоді ж виникла ідея облаштувати поряд із пам’ятником місце для молитви.
Неподалік уже був храм — в ім’я Іоанна Хрестителя, я служив там другим священиком і ніс послух — духовно опікував ліквідаторів та членів їхніх родин.

ликвидаторы на АЭС

У 2000 р. була створена релігійна громада.
Ми встановили хрест, вікарій Київської Митрополії владика Іоанн — нинішній архієпископ Херсонський і Таврійський — прибув його освятити.
І саме він запропонував збудувати тут храм в ім’я святителя Феодосія Чернігівського.

Як святитель Феодосій Чернігівський став небесним покровителем чорнобильців

Ще в 1994 році Священний Синод Української Православної Церкви на прохання тодішнього митрополита Чернігівського Антонія (Вакарика, нині покійного) ухвалив вважати небесним покровителем жертв Чорнобиля — тих, хто працював на ліквідації наслідків аварії, хто постраждав і отримав хвороби, пов’язані з радіацією і випромінюванням — святителя Феодосія Чернігівського.
Тому що митрополитові Антонію були одкровення про молитви святителя Феодосія за свою землю — за Київщину, Чернігівщину, за північ України.
По молитвам святого радіаційна хмара не пішла на Українську землю.

святитель Феодосий Черниговский

Уже на той час було немало чудес — люди, які приїжджали до мощей святителя Феодосія в Чернігів, отримували зцілення від онкозахворювань і захворювань крові – якраз таких, що пов’язані з наслідками ураження радіацією.
Тож, було доцільно і розумно, храм, який створюють чорнобильці, який розташований на вул. Чорнобильській, назвати в ім’я святителя Феодосія Чернігівського.

Як святитель Феодосій допомагає чорнобильцям у наші дні

За ці 14 років, як існує наша парафія, дуже багато було зцілень по молитвам до святителя Феодосія. І не тільки серед наших парафіян. Люди, які проходять лікування в Державному центрі радіаційної медицини, тут неподалік від нас, в Онкоцентрі, коли дізнавалися, що є храм, ікони з мощами святого Феодосія Чернігівського, приходили, молилися і одужували.

Щовівторка ми відправляємо акафіст святителю, молимося йому і дякуємо Богові за те, що люди отримують духовну допомогу.

Раніше медичними закладами, де лікувалися чорнобильці, опікувалася наша парафія. А вже зараз при кожній із цих лікарень створено свої парафії – на честь Казанської ікони Божої Матері та в ім’я великомучениці Варвари.

Яку духовну допомогу отримав від святителя Феодосія сам отець Олександр

Будь-який святий для всіх нас є «правилом віри, взірцем кротості».Протоиерей Александр Билокур

Що особисто мене вражає у постаті Чернігівського святителя?
Насамперед — це його послух Матері-Церкві.
Коли святий служив у Видубецькому монастирі, на нього звели наклеп, наклали заборону у священнослужінні, так він у своєму смиренні навіть не наважувався торкнутися священицької єпітрахілі.
Для мене це дуже великий приклад.

 

Були і в моєму житті часи, коли довелося переживати наклепи, підозри.
І саме святитель Феодосій допоміг мені пережити ті скрутні часи.
Це було 20 років тому, я ще не був настоятелем цього храму, але про святого знав, знав історію його життя і шанував його як приклад пастирського служіння.

Яким духовним батьком був святитель Феодосій для своїх духовних чад?

З історії ми знаємо, що життя святителя Феодосія Чернігівського було пов’язано з Києвом.
У Києво-Печерській Лаврі він прийняв чернечий постриг, у Софійському соборі був висвячений на диякона, священий сан прийняв і потім служив у Видубицькому монастирі.

Відомо, що він був духівником українського гетьмана Івана Мазепи – постать це неоднозначна, були в неї і славні часи духовного злету, і часи падіння.
Відомо, що Іван Мазепа дуже багато зробив для Церкви, будував велику кількість храмів.
І якщо уважно придивитися до його діяльності, то можна побачити, що розквіт його трудів як православного мецената співпадає з тими роками, коли він був духовним чадом святителя Феодосія Чернігівського.

На жаль, після смерті останнього настали часи, які з погляду духовного можна назвати падіннями гетьмана: він розбестив свою хрещеницю, зрадив свого кума…

Історія сама розставить все на свої місця, але ми бачимо, що дуже велике значення для православного християнина має його послух Церкві і духівнику.


Якщо нічого не знаєш про святителя Феодосія…

Думаю, святителя Феодосія Чернігівського мають знати всі українці, тим більше кияни.
Ми можемо не знати про якихось святих Греції, Візантії, далекого Єгипту чи Грузії.
Але про святих України, Києва ми маємо знати, тому що вони — наші молитвеники.
Вони ходили по цій самій землі, молилися і служили у цих самих храмах, в яких сьогодні маємо можливість молитися ми.
Віримо і сподіваємося, що і нині вони за нас моляться, вболівають — як колись говорив апостол Павел: «Я сам би волив би бути полишеним спасіння, якби спаслися мої браття, мої земляки, мої однокровні».

Святитель Феодосій Чернігівський молиться за всіх нас, тому що ми – його духовні чада.
І не тільки наші парафіяни, не тільки чорнобильці, не тільки чернігівці, а й усі православні християни, які живуть в Україні.

Тож, хто не знає ще цього святого, хто не звертався до нього в молитві, не зволікайте!
Приходьте до нас, у наші київські храми в ім’я святителя Феодосія Чернігівського.
Їх є три: один біля Дарницького вокзалу, один — на Львівський площі, і ось тут у нас на Чорнобильській вулиці у Святошинському районі.

Хай Господь молитвами святителя Феодосія Чернігівського всіх благословляє, всім допомагає, береже наше місто, нашу Україну і всіх православних християн.


Святителю отче наш, Феодосіє, моли Бога за нас!
 «Небесний покровитель ліквідаторів» — чому саме святитель Феодосій Чернігівський? | Храм святителя Феодосія Чернігівського
© 2009-2023 Храм свт.Феодосія Чернігівського
(03179 Київ, вул. Чорнобильська, 2. тел. +38 066-996-2243)

За благословінням Блаженішого Володимира, Митрополита Київського і Всієї України.

Головний редактор - протоієрей Олександр Білокур , Головний редактор - Олена Блайвас, Технічний редактор - Олександр Перехрестенко


Відвідувачей на сайті: 103